Megújulásra szorul a Magyar Koalíció Pártja

Infostart
2007. április 6. 06:48
Irányváltásra kényszerül a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója. Szarka László hozzátette: az új elnök által irányított szlovákiai magyar párt várhatóan kiegyensúlyozottabb viszonyra törekszik majd Magyarországgal.

A Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója úgy véli, a Csáky Pál vezette Magyar Koalíció Pártja (MKP) kénytelen lesz irányt váltani, főleg azután, hogy nem került be az új kormányba.

Szarka László úgy véli, az MKP új elnökének 15 pontos programja felhívja a figyelmet arra, hogy az eddiginél nagyobb súlyt kíván fektetni a regionalitásra, hiszen a szlovákiai magyarság kistérségekben szerveződik.

Közös fellépés

Ezeknek már vannak fejlesztési elképzeléseik, szükség lenne azonban egy szlovákiai magyar közösségi fejlesztési terv megfogalmazására, amelyhez aztán külföldön is lehetne támogatókat szerezni.

A szakértő szerint fontos lenne a szlovákiai magyar közösséget "megjeleníteni"- hiszen az eddig csupán konfliktusai, helyzete kapcsán ismert Európában -, ebben pedig sokat tud tenni a fiatal Berényi József.

Kiegyensúlyozottabb kapcsolat Magyarországgal

Emellett "biztos, hogy Csáky Pál megpróbál egy kiegyensúlyozottabb Magyarország-politikát csinálni", amelyet szintén a regionalitásra alapoz - közölte Szaka László.

Az észak-magyarországi megyék helyzete, amelyek ugyanabban a cipőben járnak, mint a dél-szlovákiaiak - jellemző a munkanélküliség, a kapcsolatok hiánya, a közös pályázatok elmulasztása -, biztosan előtérbe kerül majd, a politikus pedig stratégiai szövetségeket keres majd a szlovák politikai mezőnyben is - véli a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást