Az interjú, amely sokkolta a világot

Infostart
2007. április 5. 20:16
Az iráni fogságból szerdán elengedett 15 fős tengerészcsoport vezetője a SkyNews brit hírtelevíziónak beismerte, hogy katonái hírszerzési adatokat gyűjtöttek Teherán ellen. Az alábbiakban a Chris Airrel márciusban készült beszélgetést közöljük.

Ezt IPAT-nek (Interaction patrol), azaz Kölcsönhatású őrjáratnak hívják, amikor a halászbárkák mellé kerülünk, vagy akár a fedélzetre is felmegyünk és kapcsolatba lépünk a legénységgel.

Egyfelől az érzelmekre és az értelemre is számító járőrözésről van szó, amikor elbeszélgetünk a legénységgel, megérdeklődjük, hogy van-e valami problémájuk, tudtukra adjuk: azért vagyunk itt, hogy megvédjük őket a munkájuk közben, valamint hogy megakadályozzunk bármilyen terrorcselekményt és kalózkodást a térségben.

Másfelől az is cél, hogy hírszerzési információkat gyűjtsünk. Ha a napok óta a területen tartózkodós halászbárkák legénységének van valamilyen értesülése a kalózkodással vagy Irán tevékenységével kapcsolatban, azt megoszthatják velünk, itt, az ütközőzónában.

Ezt a halászbárkát például három napja iráni katonák fosztották ki, elvették a pénzüket. Ez elég gyakran megtörtént a múltban, úgyhogy nem árt hírszerzési információkat gyűjteni az irániakról.

Szívesen szóba áll Önökkel a hajó kapitánya?

Igen, hogyne. Általában nagyon szolgálatkészek és barátságosak. Van velünk egy tolmács a fedélzeten, ami nagy segítség, tulajdonképpen segít közelebb kerülni hozzájuk, és természetesen mi is tanulunk arabul. Mindez segít megnyugtatni őket, ez egy nagyon barátságos és alkalmazkodó rendszer.

Fenyegeti Önöket bármilyen veszély?

Jelen pillanatban senkivel nem találkoztunk, aki ne lett volna szolgálatkész. Képesek vagyunk természetesen másképp is feljutni a fedélzetre, bár én azt gondolom, hogy butaság lenne aggresszívan viselkedni velünk szemben, mert van velünk hét felfegyverzett tengerészgyalogos is. Általában nem jelent problémát feljutni a fedélzetre, hiszen megértik: végül is azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Van valódi kockázat?

Igen, nem kizárt. Nem vagyunk önelégültek, így mielőtt átmennénk egy halászbárkára, megbizonyosodunk arról, hogy minden szükséges óvintézkedést megtettünk. Felmérjük a helyzetet, hogy biztosak lehessünk abban: nyugodtan átmehetünk a hajóra.