Úttörő repülési teszt: vadászgépből vezettek egy másik repülőt

Infostart
2007. április 3. 06:30
Sikeresen teljesítették Nagy-Britanniában a világ első olyan kísérleti repülését, amelynél egy vadászrepülőből irányítottak egy másik légi járművet.

A tesztben a Királyi Légierő átalakított Tornado vadászbombázójának pilótája saját gépén kívül egy BAC-111-es utasszállító repülőt, valamint további három, számítógép által szimulált gépet irányított.

A pilóta a távirányított repülővel sikeresen kutatta fel és semmisítette meg a célpontot.

A Boscombe Down repülőtér környékén végrehajtott gyakorlat a brit légierő hosszabb programjának része, amelyben pilóta nélküli repülők távirányítását fejlesztik.

Az amerikai légierő már évek óta rutinszerűen alkalmazza a pilóta nélküli gépeket, elsősorban felderítő küldetésekben, de arra is volt már példa, hogy a Predator gépek sikeres csapást mértek Hellfire rakétáikkal.

Az amerikaiak azonban nem repülőkről, hanem a hátországban lévő irányító központokból vezetik a gépeket, egy operátor kettő-négy repülőt is felügyelhet.

A brit módszerrel kapcsolatban Rohit Jaggi, a Financial Times szakújságírója éppen azt emelte ki, hogy a harctér viszonylagos közelségében tevékenykedő, a saját gépéért is felelős pilóta nem a legideálisabb irányítója a pilóta nélküli repülőknek, mivel könnyen túlterhelhetik az információk.