Négy magyar miniszter lehet a román kormányban

InfoRádió / MTI
2007. április 2. 12:50
Négy RMDSZ-es politikust jelölt új kormányába Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök. A magyar politikusok közül Markó Béla megőrzi kormányfő-helyettesi posztját, miként az RMDSZ irányíthatja majd a regionális fejlesztés, a környezetvédelem és az informatika területét is.

Négy magyar tagja lesz az új román kormánynak, amennyiben a parlament elfogadja a Calin Popescu Tariceanu által hétfőn előterjesztett új, a demokratákat már nem tartalmazó, liberálisokból és az RMDSZ képviselőiből álló névsort.

Calin Popescu Tariceanu elképzelései szerint Markó Béla továbbra is miniszterelnök-helyettes lesz (a korábbiakhoz hasonlóan felügyelné a kulturális, oktatási és európai integrációs feladatokat).

Borbély László regionális fejlesztési miniszterként tevékenykedne az új kormányban, Korodi Attila (eddigi környezetvédelmi államtitkár) pedig megkapná a környezetvédelmi tárcát. Nagy Zsolt továbbra is informatikai és távközlési miniszterként dolgozna az új román kormányban.

A liberális miniszterelnök hétfőn küldte meg a román parlament képviselőházának azt a levelet, amelyben közölte az általa átalakított - immár demokraták nélküli - kormányának névsorát, kérve a testülettől a jóváhagyást.

A külügyminiszter várhatóan Adrian Cioroianu liberális történész lesz, akinek személye az utóbbi időben feszültség forrása volt a miniszterelnök és Traian Basescu államfő között. A kormányfő a korábbi tárcavezető, Mihai-Razvan Ungureanu lemondása után Adrian Cioroianut javasolta a minisztérium élére, de az államfő mind a mai napig nem hagyta jóvá ezt a jelölést.