Elbontják a házat, akkor is, ha a tulajdonos benne van

Infostart
2007. március 30. 11:48
Napok óta nem ad magáról életjelet az a kínai férfi, aki nem volt hajlandó elhagyni a házát, ezért a területen építkező befektető körbeásatta az épületet. A tulajdonos mellett már a kínai média is kiáll.

A házáért harcoló Jang Vu felesége napok óta nem hallott párjáról. Az 51 éves férfi múlt csütörtökön mászott vissza házába, amely egy csaknem tíz méter mély gödörben, egy új városrész kiásott alapjának közepén áll egy szigeten.

A harcművészetekben jártas férfi akkor kötelek segítségével kapaszkodott vissza házába a csaknem függőleges falon, és magával vitt néhány palack vizet és gázt, hogy el tudja látni magát az "ostrom" napjaiban.

Később kilógatott az épület ablakán egy kézzel írt molinót azzal a felirattal, hogy "A polgárok jogos birtokát nem szabad megsérteni."

"Semmit nem tudok a fizikai állapotáról, mert senki nem tud felmászni a házba. Túl veszélyes. Nagyon aggódom miatta" - mondta a feleség, aki már elhagyta a családi otthont.

Ki mellett áll a jog?

Jang Vu és felesége 2004 óta harcol a területet felvásárló befektetőkkel.

Nem voltak hajlandók elfogadni sem a házukért ajánlott összeget, sem azt, hogy ha felépül az új városrész, annak egyik házába beköltözhetnek.

Az új épületben két felsőbb emeletet ajánlottak nekik, a férfi azonban nem volt elégedett: alsóbb szintre költöztek volna, ahol felesége saját éttermet szeretett volna nyitni.

A férfi ragaszkodik ahhoz, hogy a törvény az ő oldalukon áll, főleg azóta, hogy a kormány nemrég elfogadta a kommunista ország első tulajdonjogi törvényét, amely azonban csak októbertől lesz hatályos.

Már a média is támogatja

Csungking város polgármestere, Vang Hondzsu közölte: a kormány megpróbálja megoldani a helyzetet, de nem tolerál semmiféle eltúlzott követelést.

A hatóságok még egy napot adtak Jang Vunak arra, hogy elhagyja az épületet, aztán elbontják a házat.

A kínai média is a tiltakozó férfi mellé állt. A China Daily azt írta: "Ha a kormány nem tiszteli az emberek jogait ebben az esetben, akkor kérdés, hogy mit történik majd a polgárjogok, az ingatlanok fejlesztése és a vezetés érdekeivel."