Műszőrmével díszített a kabátja? Biztosan nem macskaszőr?

Infostart
2007. március 28. 05:20
Biztos benne, hogy a kabátján a gallér műszőrme? Az, hogy mi áll a címkén, szinte semmire nem biztosíték: lehetséges, hogy ön egy elveszett házi kedvenc, egy macska vagy egy kutya szőrét viseli, és még csak nem is tud róla.

Erre szolgáltatott újabb bizonyítékot a Humane Society of the United States kampánya: legutóbb azt derítették ki, hogy az egyik amerikai luxusüzletben, ahol többek között Calvin Klein vagy Tommy Hilfiger ruhakölteményei is kaphatók, olyan kabátokat árultak, amelyek kutyaszőrrel voltak díszítve.

Akadtak olyan kutyaszőrrel szegett darabok is, amelyekre azt írták, hogy a díszítés valójában műszőrméből készült. Az eredetüket - Kínából származó házi kutyák - DNS-vizsgálattal mutatták ki.

Az állatvédő egyesület olyan videókat is bemutatott, amelyek titokban készültek olyan kínai farmokon, ahol kutyákat és macskákat - sokszor olyan állatokat, amelyeken még ott volt a nyakörv, vagyis ellopták vagy befogták őket - mészároltak le a bundájukért.

Embertelen bánásmód

Az állatokat hihetetlen körülmények között tartják, szűk ketrecekben, étlen-szomjan a hidegben vagy a tűző napon. Aztán, amikor eljön az idő, hurokkal emelik ki őket és kötik ki valamihez, majd - gyakran még élve - megnyúzzák. A kölyköket sem kímélik.

Az állatvédő szervezet kutatása óriási felháborodást váltott ki, a New York-i divatvilág pedig még mindig érzi ennek hatását. Azóta a divatipar szereplői és a hírességek - Cavin Klein, a DKNY, Beyoncé vagy P-Diddy - sorra adják ki nyilatkozataikat, amelyekben megdöbbenésüket fejezik ki.

Arról már korábban is suttogtak, hogy a kutya- és macskaszőr egyre nagyobb mennyiségben kerül be a szőrmekereskedelembe, de az amerikai szervezet vizsgálata óta ez már nem csupán pletyka.Az USA tiltja

Az Egyesült Államokba 2000 óta tilos kutya- és macskaszőrmét importálni, Nagy-Britannia, és sok más európai ország azonban még nem tett ellene.

Sokszor egyébként szinte lehetetlen megállapítani, milyen állat szőrméje is kerül a boltokba, hiszen ezeket gyakran kezelik, majd befestik, az pedig nyilvánvaló, hogy minden egyes ruhadarabot nem lehet DNS-tesztnek alávetni.

Nem tudják, mint árulnak

Sokszor maguk a kereskedők sem tudják, miből készült vagy mivel díszítették azt a kabátot, kalapot vagy kesztyűt, amit eladásra kínálnak. Sokszor pedig nem is érdekli őket, hiszen a kereslet olyan óriási, hogy néha azon kell gondolkodniuk, honnan szerezzék be az árukat.

A Humane Society International először 1998-ban számolt be arról, hogy Európában is található kutya- és macskaszőrme, Franciaországban és Németországban fel is dolgozzák a bőröket. Találtak azonban háziállatok szőrméjéből készült ruhákat Spanyolországban, Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Olaszországban és Hollandiában.

Koppenhágában például egy, négy golden retriever bőréből készült takarót, Berlinben pedig egy, körülbelül 42 német juhászkutya-kölyök bundájából varrt kabátot.

Ha olcsó, akkor gyanús

A szőrme iránti kereslet egyre nagyobb, Nagy-Britanniában most ért a csúcsra: tavaly 50 millió fontot költöttek ilyen ruhákra, 30 százalékkal többet, mint két évvel korábban.

Gyakran a vásárlóknak azonban fogalmuk sincs arról, milyen állat szőrét is vásárolják meg, hiszen a kínai farmokon egészen más feliratú címkéket kapnak a szőrmék.

A bőripar azonban már dolgozik azon a szabályozáson, amely megköveteli a gyártóktól, hogy a valóságnak megfelelő címkékkel lássák el termékeiket.

Az internetes vásárlás terjedése azonban keresztbe tesz a kísérleteknek, hiszen a világhálón nem ellenőrzött termékeket is beszerezhet bárki.

Éppen ezért a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vásárlók legyenek résen, ha egy internetes oldalon vonzóan alacsony árú szőrmeholmit kínálnak neki. Lehetséges, hogy egy olyan kutya vagy macska szőréből készült, mint amilyet a vásárló házi kedvencként tart otthon.