Drámai utolsó interjú: "a lányomat választanám"

Infostart
2007. március 28. 12:10
Egyelőre nincs előrelépés az Irán határánál őrizetbe vett tizenöt brit tengerész szabadon bocsátásának ügyében. A The Independent című brit napilap néhány órával elfogása előtt készítette interjút Faye Turney-vel, aki társaival együtt az HMS Cornwall fregatt fedélzetén teljesített szolgálatot.

Faye Turney beszámolt arról, milyen lelkes volt a hangulat a hajón, mióta a Perzsa-öböl északi részére értek, hogy az amerikai, ausztrál és iraki egységekkel együtt őrizzék az export szempontjából létfontosságú olajterminálokat. Ezeket a létesítményeket azóta őrzik folyamatosan, hogy három éve öngyilkos támadást hajtottal végre a berendezések ellen.

A haditengerész közölte: noha tudták, hogy a küldetés kockázatokat is rejt magában, a hangulat kiváló volt.

A 25 éves Faye Turney hosszan beszélt a Plymouth-i otthonában apjával nevelkedő lányáról: "Nagyon nyüzsgő, okos, egy igazi kincs. Minden nappal jellemesebb lesz, és igazán szégyen, hogy nem láthatom, de ő egy igazán belevaló csaj, és független, erős nővé cseperedik, és pontosan ez az, amit szeretnék."

"Szeretem a munkámat, máshogy nem is tudnám csinálni, de ha választani kellene a munka és a lányom között, habozás nélkül a lányomat választanám" - tette hozzá.

A haditengerész hangsúlyozta: képtelen lenne egy íróasztal mögött dolgozni, és ha a lánya az övéhez hasonló munkát szeretne végezni, biztosan támogatja majd.

Dolgoznak az ügyön

Közben a brit diplomácia mindent megtesz annak érdekében, hogy bebizonyítsa: az iráni forradalmi gárda katonái nem saját, hanem iraki vizeken vették őrizetbe a brit katonákat, vagyis törvénytelenül jártak el.

A feltételezett csempészhajót átkutató britek hajója még mindig azon a helyen horgonyoz a Shatt-el-Arab határfolyón, ahol az őrizetbe vétel után maradt, és a britek igyekeznek műholdas helymeghatározóval bizonyítani a saját igazukat, vagyis, hogy az iraki szakaszon történt az incidens.

A brit diplomácia egyelőre azt sem tudja, hol vannak a március 23-án foglyul ejtett katonák, bár a legtöbben azt sejtik, hogy Teheránban. Sokan attól tartanak, hogy az irániak túszul akarják felhasználni őket az ország atomprogramjával szemben teljes mértékben elutasító londoni kormány zsarolása érdekében.