Kínos helyzetben az igazságügy-miniszter

Infostart
2007. március 26. 21:52
Igencsak kínos perceket élt át az amerikai igazságügyi miniszter a törvényhozásban, miután három befolyásos szenátor szavahihetőségét is megkérdőjelezte a közelmúltban elbocsátott nyolc szövetségi ügyész nagy vitát kiváltó elbocsátását illetően.

Miközben újabb két demokrata honatya csatlakozott azoknak a listájához, akik Alberto Gonzales távozását követelik, egyes republikánus képviselők is sürgették Bush elnököt, hogy tegye lehetővé saját, közvetlen munkatársainak vallomástételét is az ügyben.

Ha ez megvalósul, az nem kevesebbet jelent, mint hogy a Fehér Ház tisztviselőinek tanúkihallgatáson kell majd részt venniük az ügyészek elbocsátása ügyében.

A sokat támadott igazságügy-miniszter kétéves megbízatásának legkeményebb próbatételével néz szembe, miután nyilvánosságra kerültek olyan dokumentumok, amelyekből kiderül, hogy sokkal több köze van az ügyészek eltávolításához, mint korábban állította.

A demokraták azzal vádolják az igazságügyi tárcát és a Fehér Házat, hogy politikai "tisztogatást" hajtott végre az ügyészek körében.

A Bush-kormányzat azzal védekezik, hogy az elbocsátások nem kifogásolhatók, hiszen a szövetségi ügyészek politikai kinevezettek.