Orbán: kiállás a keresztény értékek mellett

InfoRádió / MTI
2007. március 24. 17:10
Sikeresnek minősítette az Európai Unió elmúlt ötven évét az Európai Néppárt. Az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártok vezetőinek berlini találkozóján részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Dávid Ibolya, az MDF első embere is.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozatot ismertetve Orbán Viktor kiemelte, hogy az elmúlt ötven év háború nélkül telt el, a kontinens nyugati felének életminősége jelentős mértékben javult és a békepolitika mellett az unió egy vonzó gazdasági modellt volt képes felmutatni.

Az elmúlt tizenöt év sikerében pedig már Közép-Európa, és azon belül Magyarország is részt vett - hangsúlyozta a magyar konzervatív politikus.

Orbán Viktor szerint a konzervatív és kereszténydemokrata pártok egyetértettek abban, hogy az Európai Unió előtt négy fő feladat áll, amelyek megoldása érdekében összehangoltabban és egységesebben kell fellépni.

Ezek sorában említette a munkahelyteremtést, a demográfia kihívást - és ennek kapcsán a családtámogatást -, a közös bevándorlási, valamint a közös energiapolitika kialakítását.

Az Európai Unió jubileumi csúcsértekezletén elfogadásra kerülő Berlini Nyilatkozatról az EPP alelnöke általánosságban megelégedéssel nyilatkozott, hiányolta viszont, hogy a dokumentum nem utal a keresztény értékekre, illetve a kisebbségvédelemre, amit a maga részéről egyfajta kudarcnak minősített.

"A nem vállalt identitás mindig a gyengeség jele" - hangoztatta a Fidesz elnöke.