A szlovákiai magyarok nem szeretnének népszavazást

InfoRádió / MTI
2007. március 24. 13:22
Helytelenítik a Magyarok Világszövetségének kettős állampolgársággal kapcsolatos újabb kezdeményezését a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetői.

Bugár Béla elnök szerint a kezdeményezés ismét megosztja majd a magyar nemzetet.

"Feszültséget kelt a magyar kormányt támogatók és a kettős állampolgárság hívei között. Ez mindenkinek jó, csak a magyaroknak nem" - fogalmazott az Új Szónak nyilatkozva Bugár Béla, aki egyébként fontosnak tartja a kettős állampolgárság intézményét, mert az "segíthet egyes határon túli régiókban élő magyaroknak".

A gond szerinte az, hogy a kérdést felesleges politikai feszültségkeltésre használják fel.

"A népszavazás nem old meg semmit, tudjuk, mi történt 2004 december 5-én" - mondta Bugár Béla, és feltette a kérdést: "akarunk még egyszer ilyesmit?"

Csáky Pál alelnök szerint is felelőtlenség az MVSZ kezdeményezése, mert a kérdést nem népszavazással kell eldönteni.

"Veszélyes lépés, már az első népszavazás is megosztotta a magyarságot" - emlékeztetett a politikus.

A kettős állampolgárság megvitatása megítélése szerint az Országgyűlés feladata lenne. Olyan törvényt kellene megalkotni, amellyel az érintett határon túliak is azonosulni tudnak, de - mint mondta - miután Szlovákia is csatlakozik a shengeni egyezményhez, a szlovákiai magyarok számára ez nem hozna sok új elemet, hiszen a határok de facto eltűnnek a két ország között.Gyurcsány Ferenc szerint nemzeti politikát nem lehet a pillanatnyi hangulatokra és a pillanatnyi népszerűségre alapozni.

A miniszterelnök ezt annak kapcsán mondta el az MSZP választmánya előtt, hogy a Fidesz úgy nyilatkozott, nem tartja jó eszköznek a kettős állampolgárság megteremtéséhez az erről szóló újabb népszavazási kezdeményezését.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "milyen érdekes, hogy mára azok, akik kígyót-békát kiabáltak és az egész magyar baloldalt kiátkozták a nemzeti közösségből", két évvel ezelőtt, mert a szocialisták a népszavazást nem tartották alkalmas eszköznek a magyarság újraegyesítéséhez, azok most azt mondják az újabb népszavazási kezdeményezésnél, hogy "nem időszerű a kérdés".

Véleménye szerint az elmúlt két évben semmi váratlan nem történt, pontosan lehetett tudni, hogy Románia csatlakozni fog az Európai Unióhoz.

"Olyan alapon nem lehet sikeres politikát csinálni, hogy mindig azt mondják, amiről éppen azt gondolják, hogy hoz kettő szavazatot" - hangoztatta.