Akár a strandról is netezhetünk

Infostart
2007. március 22. 18:26
A spanyoloroszági Malaga lesz Európa első nagyvárosa, amely teljes wi-fi, vagyis drótnélküli hálózati lefedettséget kap.

Az EFE hírügynökség jelentése szerint a félmilliós lélekszámú andalúz kikötőváros területének nyolcvan százalékán már a nyári turistaszezonra elérhető lesz a drótnélküli internet-hozzáférést, illetve internetes telefonálást is biztosító wi-fi hálózat.

Ráadásul a mintegy kétezer hozzáférési pontot nemcsak a köztereken és a középületekben helyezik el, hanem a teljes lefedettség érdekében magánházakba is telepítenek hotspotnak nevezett hálózati kapcsolódási pontokat.

Állami támogatással

A drótnélküli hálózatot a Fon España távközlési cég építi ki, amihez 200 ezer eurós állami támogatást is kap a vállalat. Malaga így első lesz ugyan az európai nagyvárosok közül, az abszolút elsőbbség azonban a 15 ezres lélekszámú dél-franciaországi Blanquefort falué.

A wi-fi egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem a Wireless Fidelity rövidítése, hanem a "Wireless Physical Network Layer"-é, ami magyarul annyit tesz, hogy drótnélküli hálózati réteg.

A rendszer egyébként nagyon gyorsan terjed világszerte, így Európában is. Budapest belvárosában is sok a hotspot, a párizsi és londoni városatyák teljes lefedettséget terveznek és hasonlóra készül Pécs is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást