Válságstáb dolgozik a túszok kiszabadításán

Infostart
2007. március 20. 11:51
Berlinben a válságstáb lankadatlanul folytatja erőfeszítését az Irakban elrabolt két német túsz szabadon bocsátására. Az emberrablók keddig adtak haladékot a berlini kormánynak, hogy a 61 éves asszony és felnőtt fia elengedéséért vonják ki az Afganisztánba vezénylet német erőket. A kancellár hétfőn ismét leszögezte, hogy kormánya nem alkudozik terroristákkal.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy kormánya nem enged a terroristák követelésének. Utalt arra is, hogy más választ nem is adhat olyan kormány, amely elkötelezte magát Afganisztán békéjének megvalósítása és gazdaságának talpra állítása mellett.

A kijelentés ellenére a külügyminisztériumban működő válságstáb folytatja fáradozását a február óta emberrablók fogságában lévő német asszony és 20 éves fia szabadulása érdekében.

Noha a túszszedők az Afganisztánba vezényelt német katonák hazarendelésétől tették függővé foglyaik elengedését és követelésük teljesítésére a keddi napot szabták határidőként, a válságstáb számára némi biztatást jelent, hogy az emberrablók először a túszok családjához fordultak, amiből a terrorizmus szakértők arra következtetnek, hogy anyagi eszközökkel is el lehet érni a két személy elengedését.

Eddig három alkalommal estek német állampolgárok emberrablók fogságába, és mind három esetben a politikai követelés teljesítése nélkül nyerték vissza szabadságukat. A berlini kormány egyetlen esetben sem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy fizetett-e váltságdíjat a túszok elengedéséért.

Időközben az iraki kormány is felszólította a terroristákat, hogy engedjék el a foglyokat. A berlini kormány elutasító magatartását az afgán elnök is helyeselte. Hamid Karzai berlini látogatása során hangoztatta, hogy zsarolhatóvá teszi magát az a kormány, amely alkuba bocsátkozik terroristákkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást