Az autópálya-matricán spórolnak a magyarok Szlovákiában?

Infostart
2007. március 19. 14:28
Csalnak a magyarországi autósok a szlovákiai autópályákon, többségük nem vesz sztrádamatricát - derült ki nemrég egy átfogó ellenőrzés során.

A legtöbb szlovákai napilap ma idézi a  besztercebányai kerületi rendőrkapitányság szóvivőjét, aki szerint az ország sztrádáin közlekedő magyarországi autósok döntő többsége nem vesz autópálya-matricát.

Legalábbis erre utalnak a legutóbbi közúti ellenőrzés eredményei.

Csak tíz magyar vett matricát

A csütörtökön lezajlott közlekedésrendészeti akció során ugyanis kiderült: a többségében szlovákiai síközpontok felé tartó 99 magyar rendszámú gépkocsi vezetője közül 89 matrica nélkül használta a Zólyom és Besztercebánya közötti, valamint a Magas-Tátra alatt húzódó, Ivachnófalva és Liptószentmiklós közötti autópályát.

Az egész napos akció során a közlekedésrendészet összesen 1.895 gépkocsit ellenőrzött, közülük 370 jármű külföldi rendszámmal közlekedett.

A matrica nélkül utazók között mindössze tíz Szlovákiában bejegyzett gépkocsi akad fönn a hálón.

Nem éri meg bliccelni

A matrica nélküli autózás nem olcsó mulatság, a büntetés akár 3 ezer korona is lehet, ráadásul meg kell venni a matricát is, az egy hetes 150, az éves 1.100 koronába, tehát csaknem 8 ezer forintba kerül.

A kormány fontolgatja az elektronikus útvám bevezetését, de erre legkorábban csak 2009 után kerülhet sor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást