Mallorcán nem akarnak több turistát

InfoRádió / MTI
2007. március 18. 18:22
Minden idők legnagyobb tömegtüntetését tartották az évente közel tízmillió turistát vonzó Mallorcán az ellen, hogy egyre nagyobb területeket nyitnak meg az idegenforgalmat szolgáló építkezések számára.

Legyen vége a rombolásnak!, Mentsük meg Mallorcát! - követelték a Spanyolországhoz tartozó Baleári-szigetek fővárosa, Palma de Mallorca utcáin szombat este végigvonuló tüntetők spanyol lapjelentések szerint.

Az emberek tiltakoztak az ellen, hogy a sziget egyre nagyobb területeit betonozzák be az építőipar és az idegenforgalom érdekében.

A környezetvédők szerint az útépítés és a tengerparti szállodasorok felhúzása máris visszafordíthatatlan ökológiai károkat okozott.

A Baleári-szigeteken a 2002-es választások után hatalomra került néppárti kormányzat eltörölte az előző, szocialista önkormányzat által a turistákra kivetett környezetvédelmi adót. A spanyol környezetvédelmi minisztérium 2004-ben figyelmeztetett, hogy a túlzott beépítés végső soron magukat a turistákat is elriasztja Mallorcától.

A kelet-európai konkurencia megjelenése miatt átmenetileg turistákat veszítő Mallorca idegenforgalma azonban tavaly ismét 9,1 százalékkal tovább nőtt, és a látogatók száma elérte a 9,6 millió főt.