Hamarabb szabadul a rab, ha lemond a veséjéről?

Infostart
2007. március 10. 17:50
Szerveikért cserébe büntetésük csökkentését ajánlanák a raboknak Dél-Karolinában. Bár az Egyesült Államok szerint szervdonációért nem lehet megrövidíteni a börtönben töltött időt, sokan úgy vélik, ez a megoldás enyhítheti a szervhiányt.

Dél-Karolina vezetői arról tanácskoznak, hogy működőképes lehet-e egy olyan jogszabály, amely biztosítja az állam börtöneiben raboskodóknak büntetésük csökkentését, amennyiben hajlandók megválni valamelyik szervüktől.

A tervek szerint, ha egy rab az egyik veséjét felajánlja egy átültetésre váró betegnek, akkor hat hónappal korábban szabadulna.
A börtönlakók hasonló kedvezményekért cserébe felajánlhatnák gerincvelőjüket, hasnyálmirigyük részeit, tüdejük felét, májukat vagy beleik egy-egy szakaszát is.

Az Egyesült Államokban komoly hiány van donorszervekből: évente 6.700-an halnak meg emiatt; szervátültetésre 95.300 ember vár.

A kereslet hatalmas. Egy alkalommal valaki egy "jól működő vesét" ajánlott megvételre az eBay internetes oldalán.

Az utolsó érdeklődő 5,7 millió dollárt (közel 1,11 milliárd forint) ajánlott a veséért, mielőtt a szolgáltató megállította a licitet, ugyanis a szervkereskedelem jogellenes.

A dél-karolinai vezetők tudják, hogy éppen ezért lesz nehéz átvinni a javaslatot. Egy szövetségi törvény tiltja, hogy szervdonációért büntetéscsökkentést ajánljnak.