"Leszíjazták és levágták a testrészeit"

Infostart
2007. március 8. 05:18
Fájdalmas sebeket szakított fel A tégla című film. A legjobb film és a legjobb rendezés Oscar-díjával jutalmazott alkotás a bostoni ír maffia kegyetlen működését mutatja be. Az áldozatok családtagjai közül sokan egyszerűen megtagadták, hogy megnézzék a filmet, mert az akkora fájdalmat okozott volna.

A Martin Scorsese által készített film a valós életből merített példát: Bostonban több évtizeden át működött James Bulger bűnszervezete, amely tiltott szerencsejátékokkal, drogkereskedelemmel és zsarolással foglalkozott, valamint tartotta ellenőrzése alatt a város alvilági életét. A maffiavezér szerepét Jack Nicholson alakította a filmvásznon.

A 19 gyilkossággal vádolt James Bulger 1994-ben kijátszotta a nyomozókat, és eltűnt. A maffiavezér szökésében vélhetően korrupt szövetségi ügynökök is közreműködtek. James Bulgernek azóta sem akadtak a nyomára, és Oszama bin Laden mellett egyike a legkeresettebb bűnözőknek.

Borzalmas kínzások

Christopher McIntyre, akinek a testvérét ölte meg a maffia, felháborodottan beszélt arról, hogy hősként ábrázolja az alkotás a bűnözőket. "A bátyámat nyolc órára leszíjazták egy székbe, és levágták a testrészeit. A végén már azért könyörgött, hogy lőjék főbe" - beszélt a bostoni maffia módszereiről a férfi, akit a bűnbanda le nem tartóztatott tagjai még most is fenyegetnek.

McIntyre családja 2001-ben polgári keresetet nyújtott be, amellyel azt kívánta bizonyítani, hogy magas beosztásban dolgozó FBI-ügynökök védték Bulgert, aki így úszta meg a vádemelést. A szövetségi nyomozóiroda megtagadta a nyilatkozatot az ügyben, mondván, a nyomozás folyamatban van.Kihagyták a kormány szerepét?

"A film megszépíti a dolgokat. Mindenki csak pénzt próbál szerezni ebből a történetből" - mondta Tim Connors, akinek az apját 1975-ben lőtte Bulger szervezete.

Az 1981-ben az apját elveszítő David Wheeler szerint a film elkendőzi, hogy a kormányzat milyen kapcsolatban állt a bűnbandával.

"Nincsenek jó fiúk ebben a történetben" - mondta a bűnbandáról könyvet író Howie Carr. Hozzátette: a valódi résztvevők kevés dologban hasonlítanak a filmbeli karakterekre.

Valós is lehetne...

A könyv feltárja azt is, amit a film nem, vagyis hogy a politikusok mennyire voltak elnézőek a maffiával. Ennek oka, hogy a bandavezér testvére, William Bulger Massachusetts állam szenátusának elnöke volt.

A tégla DVD-kiadására felkerült egy 21 perces, Bulgerről szóló dokumentumfilm is. A rendező, Martin Scorsese hangsúlyozta, hogy nem a bostoni bandavezérről mintázták a filmbeli Frank Costello alakját, de hozzátette: éppen azért volt megfelelő a történet, mert valós is lehetne.