Nem utazhatnak egyedül külföldre a 40 évnél fiatalabb líbiai nők

InfoRádió / MTI
2007. március 7. 18:07
A líbiai hatóságok megtiltották a negyven évnél fiatalabb nőknek, hogy családjuk férfitagja nélkül, egyedül utazzanak külföldre - írta egy líbiai kormányzati napilap, amely bírálta a döntést.

Az al-Dzsamáhiríja című kormánylap szokatlan módon a líbiaiakat arra ösztönzi, hogy az intézkedés miatt pereljék be az illetékeseket.

"A líbiai nőket a repülőtereken és az ország többi határátkelőhelyén visszafordítják, ha egyedül próbálnak az országból kiutazni" - olvasható a napilapban.

Néhány konzervatív líbiai iszlám tudós azzal érvel, hogy az utazó muzulmán nőket egy férfi hozzátartozónak kell kísérnie.

A napilap szerint ez a gyakorlat ellentétes a kormány által támogatott emberi jogi szabályokkal, amelyet hivatalosan csak a Nagy Zöld Emberi Jogi Nyilatkoznak hívnak.

A dokumentum szerint a líbiai társadalom minden tagja, legyen férfi vagy nő, egyenlő. A nemek közötti hátrányos megkülönböztetés durva, igazságtalan és ennél fogva elfogadhatatlan.

"Az egyedül utazó nők visszafordítása erőteljes és durva megsértése a nőket megillető alapvető jogoknak, és egyértelműen a nőkkel szembeni diszkriminációnak tekinthető" - írta a napilap.