Rekordnövekedést könyvelhetett el a szlovák gazdaság

Infostart
2007. március 6. 12:16
A szlovák gazdaság tavaly rekordnövekedést ért el. A pozsonyi statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint a GDP bővülés 2006-ban 8,3 százalékos volt.

Az elmúlt év utolsó negyedében a szlovák gazdaság éves szinten 9,6 százalékkal növekedett, ami a harmadik leggyorsabb bővülési ütem az EU-ban. A szlovák statisztikai hivatal által közölt végleges adat alig tért el a február közepén megadott előzetes 9,5 százalékos szinttől.

A GDP bővülésében nagy szerepet játszott a Peugeot nagyszombati autógyára, valamint a Zsolnán felépített Kia-Hyundai autógyár, amely erősen élénkítette az exportot. Emellett a belső kereslet is növekedett az emelkedő béreknek és az új munkahelyek létrejöttének köszönhetően.

Az új negyedéves adatnak köszönhetően 2006-ban az egész éves bővülési ütem 8,3 százalékot tett ki az egy évvel azelőtti hat százalék után. A tavalyi növekedési ütem a legnagyobb volt a legutóbbi 14 év során.

A negyedik negyedév adatai alapján az EU-ban egyedül Észtország és Lettország gazdasága bővült gyorsabb ütemben Szlovákiához képest. Növekedtek a lakosság bevételei is. A havi bruttó átlagbér 2006 végén meghaladta a 21 ezer koronát, ami csaknem 150 ezer forintnak felel meg.

Az előző év hasonló időszakához képest az átlagkereset 8,2 százalékkal növekedett, a reálbérek csaknem 4 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel ezelőtt. Emellett csökkent a munkanélküliség, mely azonban így is viszonylag magas, eléri a 12 százalékot. Gazdasági elemzők szerint a szlovák gazdasági növekedés az idén is tartós lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást