Európa két évtizeddel van lemaradva az Egyesült Államoktól

Infostart
2007. március 6. 16:01
Egy új tanulmány szerint az Európai Unió gazdasága 22 évvel van lemaradva az Egyesült Államokétól.

Egy brüsszeli üzleti lobbi, a Eurochambers által készített felmérés szerint az Egyesült Államok már 1985-ben akkora egy főre jutó GDP-vel rendelkezett, mint amennyi a jelenlegi európai átlag.

A szakképzettség és a kutatások terén pedig csaknem 30 éves lemaradása van az öreg kontinensnek.

2000-ben, a Lisszabonban megtartott európai uniós csúcsértekezleten a közösség vezetői azt tűzték ki célul, hogy az unió 2010-re a legversenyképesebb gazdasági régióvá váljon.

Ennek ellenére az Atlanti-óceán két partján található térségek közötti különbség 2003. óta tovább növekedett.

A lemaradás növekedésének egyik oka az lehet, hogy az akkori adatok még a régi tagok mutatóin alapultak, azóta azonban a közösség tovább bővült, kevésbé fejlett államokkal.

Az elemzés készítői rámutatnak, hogy ennek megfelelően az európaiak hátránya még nagyobb lesz, ha az adatgyűjtésbe a legújabb uniós országokat: Romániát és Bulgáriát is bevonják.

A tanulmány arra is rámutat, hogy míg az Egyesült Államokban a GDP 3,3 százalékkal emelkedett tavaly, az Európai Unió csak 2,9 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Ha azonban az egy főre jutó GDP a tengerentúlon évente 2 százalékkal emelkedik, Európában pedig 3 százalékkal, akkor az unió 2045-ben érheti utol Amerikát.