Túl sok lőszert tároltak a levegőbe repült üzemben

Infostart
2007. március 5. 11:04
Öt embert továbbra is keresnek a nyitranováki lőszerraktár törmelékei között. Az esetnek három halálos áldozata van, és egyre valószínűbb, hogy a detonáció emberi mulasztás miatt következett be.

A szlovák országos rendőrfőkapitány, Ján Packa szerint végleg kizárható, hogy terrortámadás okozta a pénteki nyitranováki robbanássorozatot. Az eddigi vizsgálatok alapján bizonyosra vehető, hogy a gyár területén csak alkalmazottak tartózkodtak a katasztrófa idején.

Robert Fico szlovák kormányfő elmondta: a hírszerzési szervek is folyamatosan igazolják, hogy nem terrorcselekmény miatt következett be a három detonáció.

Egyre valószínűbb, hogy az okok között az emberi mulasztás szerepel az első helyen, legalább is erre utalnak Frantisek Kasicky védelmi miniszter szavai. A válságstáb vezetője burkoltan arra utalt, hogy az eddigi vizsgálatok szerint nyilvánvaló: a védelmi tárca fennhatósága alá tartozó katonai javító vállat vezetői nem álltak feladatuk magaslatán.

Több forrás szerint a lőszerraktárban a megengedettnél jóval több lőszert tároltak, ezzel magyarázható a példátlan erejű robbanás is, amely a földdel tette egyenlővé több épületet.

Hivatalosan egyelőre három halálos áldozata van a balesetnek, öt embert még keresnek. Bár teljességgel még mindig nem zárható ki, hogy a közeli erdőkbe menekültek, az illetékesek szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy közülük bárki is túlélte volna a szerencsétlenséget.

Frantisek Kasicky védelmi miniszter időközben felajánlotta lemondását, ám Robert Fico kormányfő támogatásáról biztosította védelmi tárca vezetőjét és közölte: nem fogja javasolni az államfőnek a miniszter távozását.

A baleset okainak vizsgálat folytatódik, a katonai objektumot teljesen elzárták a külvilágtól, egyelőre nem tudni mi lesz a részben elpusztult javító vállalat további sorsa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást