"Levadászunk és a lehető legborzasztóbb módon elhallgattatunk"

Infostart
2007. március 5. 19:43
Az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal és a rendőrség is vizsgálja annak a férfinak a lelövését, aki az orosz titkosszolgálatok amerikai szakértőjeként korábban kijelentette: Moszkva szerepet játszott Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök meggyilkolásában.

Az 53 éves Paul Joyal éppen hazafelé tartott Washington külvárosában lévő otthonába, amikor megtámadták és többször rálőttek.

Az orosz titkosszolgálatok amerikai szakértőjeként ismert férfi a jelentések szerint súlyosan megsérült, állapota kritikus. Paul Joyal értékeit elvitték, így az ügy rablótámadásnak tűnt.

Ugyanakkor a merénylet időzítése miatt felmerült a gyanú, hogy a férfi azért vált célponttá, mert korábban megszólalt a tavaly meggyilkolt egykori orosz kém, Alekszandr Litvinyenko ügyében.

Négy nappal az ellene elkövetett merénylet előtt ugyanis Paul Joyal azt mondta az NBC amerikai televízióban, hogy az elmúlt években baráti kapcsolatba került Alekszandr Litvinyenkóval.

A szakértő szerint Alekszandr Litvinyenko halálával "üzenni akartak mindenkinek, aki a Kreml ellen szól - 'ha így teszel, nem számít ki vagy, hol vagy, levadászunk és a elnémítunk, a lehető legborzasztóbb módon'".

Az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal azt mondta a BBC brit közszolgálati médiumnak, hogy segíti a rendőrségi nyomozást, de nem kezdett saját vizsgálatot.

A korábban rendőrként is dolgozó Paul Joyal egyébként jelenleg egy olyan tanácsadó céget működtet, amely a volt Szovjetunióban befektetni kívánó cégeknek nyújt bizalmas információkat.