Az Európai Unió elszántságot kér Iránnal szemben

InfoRádió / MTI
2007. március 5. 17:30
Az Európai Unió támogatja Iránnal szembeni további szankciók bevezetését, ha Teherán a jövőben az ENSZ-határozatot semmibe véve nem hagy fel urándúsítási törekvéseivel.

Az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek nyilatkozata szerint az Európai Unió teljes erővel támogatja a további szankciókkal fenyegető ENSZ-határozatot. "A (külügyminiszteri) tanács felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy kellő elszántsággal támogassa ezt a folyamatot" - olvasható a nyilatkozatban.

Az Európai Unió miniszterei egyúttal megerősítették, hogy készek tárgyalni az iráni atomkonfliktus megoldásáról. Teheránt felkérték, hogy tegye lehetővé a tárgyalásokat, azaz hajtsa végre a múlt év végén elfogadott, az urándúsítás felfüggesztését szorgalmazó 1737-es számú BT-határozatot, melyet korábban elutasított.

Az iráni kormány eközben vitatja azokat a feltételezéseket, amelyek szerint atomprogramja nukleáris fegyverek előállítását célozná. A Teheránnal szembeni első ENSZ-szankció része az atomprogramhoz szükséges termékek szállításának tilalma, valamint a programban részt vevő felelős személyek külföldi utazásainak korlátozása.