Betegek ezreit veszélyezteti a drága gyógyszerek kivonása

Infostart
2007. március 1. 11:25
A magas költségek miatt több, a demencia kezelésére szolgáló gyógyszert kivonnak a forgalomból Nagy-Britanniában. Az orvosok felháborodtak a döntésen, és azt hangsúlyozzák, hogy betegek ezreinek van szüksége ezekre a készítményekre.

Több, a demencia kezelésére szolgáló gyógyszert vont vissza egy angol kormányzati intézet. A döntés mögött nem titkoltan a magas költségek állnak.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint ugyanis a demencia körébe tartozó betegségek 17 milliárd fontos (6300 milliárd forintos) költséget okoznak évente Nagy-Britanniában.

Az orvostársadalom felháborodottan reagált a hírre. David Wilkinson profeszor, a southamptoni kórház szakorvosa szerint a döntés bírósági felülvizsgálatára lenne szükség, míg az Alzheimer-kór társaság kutatási igazgatója azt emelte ki, hogy húsz évbe telt ezeket a gyógyszereket kifejleszteni, de most kevesebb mint húsz hónap alatt emberek ezreitől vehetik el ezeket a fontos készítményeket.

"Azt kellene mondanunk a betegeknek, hogy előbb rosszabbodjon az állapotuk, mert csak akkor tudjuk ellátni őket" - reagált egy másik pszichiáter, Susan Benbow.

Az idősek körében gyakori demenciának legalább száz különböző típusa létezik, és ezek nagy része nehezen kezelhető.

A betegség olyan egyre fokozódó memóriazavart jelent, amelyhez a szellemi, intellektuális képességek romlása és pszichés tünetek egyaránt járulhatnak. A demencia-esetek legtöbbjének hátterében az Alzheimer-kór vagy az agyi keringés zavara áll.