Havonta 20 ezer új bevándorló érkezik Nagy-Britanniába

Infostart
2007. február 28. 12:16
Havonta húszezer külföldi munkavállaló érkezik Nagy-Britanniába, ahol tart a vita arról, vajon jó-e ez az országnak. A lengyelek érkeznek a legnagyobb számban.

Egyre nő a Nagy-Britanniába érkező bevándorlók száma - ezt kedden hozták nyilvánosságra. Tavaly 232 ezren igényeltek munkavállalási engedélyt, 20 ezerrel többen, mint 2005-ben.

2004 májusa, az Európai Unió kibővítése óta összesen több mint 579 ezer ember telepedett le Nagy-Britanniában. Kétharmaduk - 360 ezren - Lengyelországból érkeztek, őket a litvánok és a szlovákok követik.

Bár továbbra is egyre több lengyel dönt úgy, hogy Nagy-Britanniában próbál szerencsét, néhány más uniós tagállam polgárainak érdeklődése visszaesett: kevesebben érkeznek Csehországból, Litvániából, Észtországból és Lettországból.

Ezen kívül még 200 ezerre becsülik az önalkalmazottak számát.

Politikai vita

Bár a bevándorlásügyi miniszter, Liam Bryne továbbra is kiáll amellett, hogy a külső munkaerő jót tesz az országnak, a munkáspárti alsóházi képviselőket egyre jobban aggasztja a betelepülők nagy száma.

Éppen ezért az Európai Unióhoz legutóbb csatlakozott Románia és Bulgária polgárait csak nagyon korlátozott számban engedik be az országba.

A szakértők is figyelmeztetnek: a jól irányított emigráció jót tehet az országnak, ehhez azonban komolyan kell venni annak veszélyeit is.