Rossz minőség, másolás: visszatérnek Kínából a német cégek

Infostart
2007. február 26. 15:25
Az ezredfordulót követően számos német cég döntött úgy, hogy a magas termelési költségek miatt távol-keleti országba, elsősorban Kínába telepíti áruinak gyártását. A közelmúltban azonban ellenkező irányú folyamat indult meg, mert sorozatban merülnek fel a minőségi problémák, amelyeket megtetéz a szabadalmak, illetve a gyártási folyamatok gátlás nélküli eltulajdonítása.

Eginhard Vietz gázvezeték gyártására szakosodott cége a múlt év végén települt vissza Kínából Németországba.

Döntését azzal indokolta, hogy a minőségi hiányosságok mellett
kínai partnerei egyszerűen lemásolták és jó pénzért továbbadták a vállalat technológiáját, amivel milliós kárt okoztak neki.

Eginhard Vietz nem az egyetlen német vállalkozó, aki csalódottan tért vissza a nyereség megsokszorozásával kecsegtető Kínából.

Mint a német munkaadók szervezetének most készült felmérése bizonyítja, évek óta már minden negyedik külföldre települő vállalkozót ér hasonló sors, ezért egyre több cég tesz le a kitelepülés gondolatáról.

Kelet-Európában sem olcsóbb

Az ezredforduló előtt a volt kommunista tömb országai is óriási csábítást jelentettek a német cégeknek, most azonban, az Európai Unió újabb bővítése óta, legfeljebb Ukrajnában tűnik olcsóbbnak a termelési folyamat.

Viszont - mint a munkaadók megbízásából készült jelentés is kidomborítja - a bérek fokozatos emelése az új EU tagállamokban, valamint a szállítási költségek drágulása következtében a térség jelentősen vesztett vonzerejéből a német vállalkozók számára.

Az elvándorlás visszaesésében, illetve a cégek hazatelepülésében nagy szerepet játszik az is, hogy a közelmúltban Németországban is mérsékelték a gyártási költségeket így egyre jobbak az itteni beruházások feltételei is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást