Kilátástalan helyzetben az olasz kormányfő

Infostart
2007. február 26. 13:30
Kilátástalan helyzetben van az olasz miniszterelnök a szerdai parlamenti bizalmi szavazása előtt - vélekedett az ELTE olasz tanszékének vezetője. Szabó Győző az InfoRádióban elmondta: egy sikeres bizalmi szavazás után is ingatag lehet a Prodi-kormány, mivel bárki kiszavazhat a koalícióból. Nagy tüntetések vannak az országban, és Silvio Berlusconi volt kormányfő az utcai demonstrációk élére állhat - tette hozzá.

Ha új szövetségest nem talál az olasz miniszterelnök, egy sikeres bizalmi szavazás után is ingatag lehet a kormánya - mondta el Szabó Győző az InfoRádióban.

Az ELTE olasz tanszékének vezetője szerint Romano Prodi nem számíthat sok újra, hiszen bár nyíltan kijelentette, hogy szolidaritást vár az őt támogató pártoktól, a radikális baloldali képviselők közül bárki renitens lehet, ahogy arra múlt héten is volt példa, amikor a szenátus leszavazta az afganisztáni misszió meghosszabbításáról szóló jelentést.

Romano Prodi megpróbálhat szövetségeseket keresni középen a többség megszerzéséhez, de erre jelenleg nem látszik esély, míg a nagykoalíció teljesen kizárt Olaszországban - vélekedett Szabó Győző.

Az ELTE tanszékvezetője hangsúlyozta: a kormányválság soha sincs hatással az olaszok mindennapi életére. A gazdaság jól működik, viszont a lakosság 55 százaléka elégedetlen a Prodi-kabinet munkájával. Nagy utcai tüntetéseket vannak az országban, és ezeket Silvio Berlusconi is megszervezheti - tette hozzá Szabó Győző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást