Castro: "újra előkészítem a százéves háborút"

Infostart
2007. február 26. 10:06
Fidel Castro több, eddig ismeretlen levelét tették most közzé, amelyekből egy demokrata és vallásos politikus képe jelenik meg.

Huszonegy, eddig ismeretlen, Fidel Castro által írt levelet publikáltak az Egyesült Államokban. A leveleket a későbbi kubai elnök még fiatalon írta, ezért az iratok némelyike dicsekvő vagy éppen indulattal teli, de fény derül belőlük Castro lelki világára és vallásosságára. Ez utóbbi azért különösen meglepő, mert Castro később megtagadta katolikus hitét, és volt olyan év, amikor megtiltotta a karácsonyi ünnepek nyilvános ünneplését Kubában.

"A fizikai lét röpke, elmúlik kérlelhetetlenül. (...) Az igazság, amit minden emberi lénynek meg kellene tanítani, hogy a lélek halhatatlan értékei fontosabbak az anyagi létnél. Mit ér az élet ezen értékek nélkül? (...) Isten a jóság és az igazság legfőbb megjelenítője" - írta egy elvtársa halála után.

Fiának a következő levelet küldte a börtönből: "Nem aggódom, ha ez a harc elhúzódik a világ végéig. Ha azt hiszik, kifogyok a türelemből, és megadom magam, akkor meg fogják látni, hogy buddhista nyugalomba burkolózom, és újra előkészítem a híres százéves háborút, amit meg is nyerek."

Ann Louise Bardach társszerkesztő szerint a 1953-ban született levelekből már kitűnik Castro machiavellista ravaszsága, közügyekkel kapcsolatos zsenialitása és ellenségeivel szembeni könyörtelensége.

Ha valaki elolvassa a levelezést, azelőtt a hű demokrata képe sejlik fel Castróról, aki elkötelezett a szabad és tiszta választások mellett - véli Bardach.