A képviselőségről is lemond a távozó brit kormányfő?

Infostart
2007. február 25. 13:18
Lapinformációk szerint nem csupán a miniszterelnöki pozícióról, hanem a parlamenti képviselőségről is lemond Tony Blair brit kormányfő még az idén. Munkáspárti források szerint a politikus ideje nagy részét külföldön tölti majd.

Nem szeretne a parlamenti hátsó sorokban üldögélni - munkáspárti források szerint ezzel indokolta Tony Blair brit kormányfő döntését, mely szerint ősszel a parlamenti mandátumáról is lemond.

A brit miniszterelnök korábban már bejelentette, hogy még idén távozik posztjáról, utóda Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszter lesz.

Az 53 éves Tony Blair, aki 24 éve tagja a brit alsóháznak, abba is beleegyezett, hogy öt évig távol tartja magát a belpolitikától, hogy biztosítsa utóda működését - értesült a News of The World.

Egy munkáspárti forrás szerint amint szeptemberben távozik a miniszterelnöki posztról, Tony Blair ideje nagy részét külföldön tölti majd. "Gordon Brown nem akarja, hogy Tony a hátsó sorokban üljön és Tony sem szeretne úgy tenni, mint akit nagyon lefoglalnak választókerületének problémái" - fogalmazott a meg nem nevezett forrás.

A Munkáspárt jelenleg több mint 60 fős, megbízható többséggel rendelkezik a brit parlament alsóházában, így egy esetleges időközi választás nem okozhat problémát. Annál is inkább, hiszen Tony Blair választókerülete hagyományosan munkáspárti többségű.