Nem fogadta el az olasz államfő Prodi lemondását

InfoRádió / MTI
2007. február 24. 13:42
Nem fogadta az olasz államfő Romano Prodi miniszterelnök lemondását. Giorgio Napolitano arra kérte a kormányfőt, hogy maradjon meg posztján, és a jövő héten a parlamentben kérjen bizalmi szavazást maga ellen.

Az államfő így próbálja meg megoldani a belpolitikai válságot, amelyet Prodi szerdai lemondása idézett elő.

Giorgio Napolitano csütörtökön és pénteken tárgyalt a parlamenti pártokkal a megoldási lehetőségekről. Ennek során meggyőződött arról, hogy Prodi kellő támogatottságot élvez a törvényhozásban, majd szombaton hivatalába kérte őt, tárgyalt vele, és bejelentette döntését.

Prodi azt mondta a találkozó után: "amint lehet, bizalmi szavazást szeretnék, megújult lendülettel és egyesített koalícióval."

Várhatóan más napon tartják majd a szavazást az alsóházban és más napon a szenátusban. Előreláthatólag szerdán kezdődik a bizalmi szavazás eljárása.

Még bizonytalanabb helyzet alakulna ki

Döntését ismertetve az államfő arra is kitért, hogy sem az előre hozott választásoknak, sem a nagykoalíciónak - amelyet Silvio Berlusconi volt miniszterelnök és más konzervatív politikusok szorgalmaztak - nem lett volna elegendő támogatása.

A legtöbb párt egyetértett abban, hogy az előre hozott választásoknak a - jelenleg a kis pártoknak kedvező - választójogi törvény módosítása nélkül nem lenne értelme - fejtette ki Napolitano.
A balközép kormánykoalíció üdvözölte az államfő döntését, hogy nem fogadta el a miniszterelnök lemondását. A jobbközép ellenzék szerint viszont az elnök csak "meghosszabbította a Prodi-kormány agóniáját".

Prodi azután nyújtotta be lemondását, hogy külügyminiszterének beszámolója, amelynek egyik kulcskérdése az afganisztáni olasz misszió fenntartása volt, nem kapta meg a többség jóváhagyását szerdán a szenátusban.