Befogták Sarkozyt

InfoRádió / MTI
2007. február 24. 20:11
Két hónappal a franciaországi elnökválasztás első fordulója előtt a szocialisták jelöltje egy friss felmérés szerint ledolgozta támogatottsági hátrányát a konzervatív tábor jelöltjével szemben.

A vasárnap megjelenő Journal du Dimanche megbízásából végzett közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja, hogy Ségolene Royalra a választópolgárok 28 százaléka adná a szavazatát az első fordulóban. Ez megegyezik a konzervatív jelöltre, Nicolas Sarkozy jelenlegi belügyminiszterre voksolni szándékozók arányával.

A két héttel ezelőtti adatokhoz képest Royal támogatottsága 2,5 százalékkal emelkedett, míg fő vetélytársáé 4 százalékkal esett. Kettejük mögött megszilárdította harmadik helyét Francois Bayrou kereszténydemokrata politikus (17 százalék), jócskán megelőzve Jean-Marie Le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjét (11,5 százalék).

A válaszokból az is kiderül, hogy a választás kimenetelét eldöntő második fordulóban - ha azt most tartanák - továbbra is Sarkozy lenne a befutó. Igaz, előnye jócskán megcsappant: míg ő a voksok 50,5 százalékára, addig szocialista riválisa 49,5 százalékra számíthatna. A felmérés egyértelműen Royal a hét elején sugárzott televíziós interjújával magyarázza a baloldali politikus vonzerejének látványos javulását.