Vérfagyasztó beszámoló a frontvonalból

Infostart
2007. február 22. 15:31
Egy árverésen először kerül nyilvánosságra egy brit katona naplója, aki harcolt az első világháború véres Somme-i csatájának első napjaiban.

Walter Hutchinson fiatal boltvezető volt, amikor besorozták a brit 10. hadosztály York and Lancester ezredébe. A közlegény megrendítő feljegyzéseiben beszámol az 1916-os Somme-i csata első napjairól - egyedül az első 24 órában (július 1.) 62 ezer bajtársa halt meg.

Walter Hutchinson plasztikusan számol be a rohamokról, amikor barátai fej nélküli holttestein kellett keresztül gázolnia, miközben a csatába induló ezredeket egymás után terítette le a német hadsereg tüze.

A fiatalembernek már a csata első napján meg kellett tapasztalnia a gáztámadást is, de több sérült bajtársával együtt sikerült beásniuk magukat, és többnapos harc után végül kimentették a reménytelen helyzetből.

Később kitüntetéseket is kapott helytállásáért, ezek a naplóval és néhány fényképpel együtt kerülnek kalapács alá egy londoni árverésen március 7-én.

A tárgyak jelenleg egy magángyűjtő tulajdonában vannak, és egészen eddig Walter Hutchinson unokája, a 65 éves John Lindley sem tudott a napló létezéséről.