Németországban is bevezetnék a minimálbért

Infostart
2007. február 21. 10:41
Németországban már jó ideje folyik a vita minimálbér bevezetéséről. Most a munkaügyben illetékes miniszter tervet dolgozott ki, amelynek értelmében nettó 5 euró lesz az óránkénti munkabér alsó határa.

Kormányköröket idézve a kölni Stadt-Anzeiger című lap beszámol arról, hogy a koalíción belül egyetértés mutatkozik a korábban annyit vitatott minimálbér bevezetéséről. Erre vall, hogy Franz Müntefering munkaügyi miniszter tervet dolgozott ki, amelyet a jövő hónap közepén terjeszt a törvényhozás elé.

Eszerint 5 euróban szabnák meg az órabér alsó határát. Az ilyen összegért dolgozók ezt gyakorlatilag levonás nélkül kapnák kézbe, mert a társadalombiztosítási és egyéb járulékot csaknem maradék nélkül az állam vállalná magára.

Noha mindez újabb terhet róna a költségvetésre, a miniszter arra számít, hogy ezáltal jelentősen visszaszoríthatnák azon állástalanok számát, akik titokban feketemunkából egészítik ki havi bevételüket.

Ezáltal tovább csökkenne a munkanélküliség aránya, következésképpen a költségvetésből is kevesebb segélyt kellene átutalni az állástalanok számára. Az ellenzéki szabad demokraták máris bírálták a tervet, arra hivatkozva, hogy a minimálbér bevezetése ellenkezik a szabad piac feltételeivel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást