Csehországban már 2012-ben lehet euró

InfoRádió / MTI
2007. február 21. 12:06
Csehország 2012-ben vagy 2013-ban térhetne át az euró használatára - véli a cseh miniszterelnök-helyettes, a közös európai pénznem bevezetése előtt azonban még több fontos reformot végre kell hajtani.

Az európai ügyekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes, Alexandr Vondra közölte: "a közös európai pénznem, az euró bevezetése azon reformok megvalósításának a függvénye, amelyeket a korábbi kormányok állandóan halasztgattak."

Eszerint az euróövezethez való csatlakozás előtt meg kell valósítani a nyugdíjreformot, át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét, a munkaerő piacot és még néhány más területet.

Alexandr Vondra kifejtette, hogy az euró elfogadásának menettervét az új konvergenciaprogram alapján fogják kidolgozni. A módosított tervezetet Csehország még az idén tavasszal szeretné az Európai Bizottság elő tárni.

A módosításra azért volt szükség, mert Csehország nem készült fel időben arra, hogy 2008-2010 között csatlakozzon az ERM II. pénzügyi rendszerhez, amely előfeltétele volt annak, hogy 2010-től Csehországban bevezethessék az eurót.