Bénáznak a titkosszolgálatok, de lehallgatnák a minisztereket

Infostart
2007. február 21. 04:54
Rengeteg hibát tárt fel a brit titkos- és hírszerző szolgálatok működésében egy vizsgálat. A leggyakoribb tévedés egészen banális: rossz telefonszámot hallgatnak le.

A vizsgált 15 hónapos időszakban több mint négyezer hibát találtak a brit titkosszolgálatok működését elemzők, és a jelek szerint nem tanultak a tévedéseikből az információszerzők, ugyanazokat a bakikat követték el újra meg újra.

A leggyakrabban előforduló melléfogás, hogy rossz telefonszámot táplálnak be a lehallgató készülékbe, de előfordul az is, hogy még azután is átvizsgálják egy ház postáját, hogy a megfigyelt már régen elköltözött onnan.

A jelentés készítői szerint a legtöbb hiba oka az ügynökök túlterheltségében keresendő: sokuknak éjt nappallá téve kell dolgozniuk.

Semmi nem indokolja, hogy ne hallgassanak le politikusokat

A tévedések ellenére a dokumentumot jegyző - egyébként távozóban lévő - biztos sürgeti a brit miniszterelnököt, hogy változtassák meg a parlamenti képviselők és miniszterek lehallgatását megtiltó, 1966 óta érvényben lévő szabályozást.

Sir Swinton Thomas szerint a kivételezés aláássa az alkotmányosságot, és nem indokolja semmi a fenntartását.

A jelentés másik meglepő része a lehallgatás és megfigyelés mértéke: majdnem 800 különböző testület kapott felhatalmazást információk gyűjtésére, köztük a rendőrség, helyi hatóságok, a pénzügyi ellenőrző hivatal, továbbá a nagy értékű csalásokat vizsgáló hivatal. A szolgálatok között 439 ezer információkérést jegyeztek fel a 15 hónapos vizsgálat során.

Emberi jogi szervezetek szerint a mértéktelen információgyűjtés a személyiségi jogok teljes semmibe vételét mutatja.