Óriási veszteségeket okoz a briteknek, hogy műveletlenek

Infostart
2007. február 20. 13:31
Sem matematikai, sem nyelvi képességek terén nem állnak túl jól a britek. Egy felmérés kimutatta, hogy évente több százmillió fontot vesztenek azért, mert képtelenek kiszámolni, mennyit kell fizetniük a boltban és mennyi a visszajáró, így könnyen átverik őket.

A felmérés szerint minden harmadik dolgozó (14,6 millió ember) elismerte: matematikai tudása és hiányos műveltsége pénzbe kerül munkaadóinak.

A kutatást egy felnőtteket képző szervezet, a Learndirect végezte. Az eredmények azt mutatják: a megkérdezettek fele úgy gondolja, nem megfelelők a képességei.

Sokan azt mondták, nem tudják kiszámolni, mennyit fizetnek majd a boltban, vagy képtelenek megmondani, mi a különbség a hasonló kiejtésű, ám más jelentésű szavak között.

Óriási veszteség

A Learndirect azt állítja, évente 823 millió font (több mint 300 milliárd forint) veszik el azért, mert az emberek nem tudnak rendesen számolni, és mert nem elég műveltek. Ez az összeg számításaik szerint 40 ezer kezdő tanár fizetésére lenne elég.

Az ezer fő részvételével végzett kutatás során ötből egy ember azt állította: nyaraláskor nem tudja átváltani a helyi valutát fontra. Több mint egyharmaduk vallotta be, hogy az ujjai segítségével ad össze, ha éppen nincs nála számológép.

Egyötödük nem tudta megmondani, mi a különbség a hasonlóan kiejtett, azonban mást jelentő szavak között, és harmaduk találta bonyolultnak a törtek tizedestörtekké való átváltását.

A matematikai műveletekben még a számítógépes szakemberek sem teljesítettek jól.

Kampány a tanulásért

A kutatás célja az volt, hogy erősítsék annak az országos kampánynak az üzenetét, amelynek célja, hogy rávegye a felnőtteket ismereteik szélesítésére.

A Learndirect munkatársa szerint a probléma nemcsak anyagi természetű gondokat okoz, hanem rossz érzést kelt az emberekben, hiszen sokan kínosnak érzik, vagy félnek attól, hogy alapképességeik cserbenhagyják őket. Ez pedig a magabiztosságuk vagy motivációjuk elvesztéséhez, esetleg depresszióhoz vezethet.

A társaság becslése szerint 1,4 millió ember vesztette el az állását vagy lehetőségét az előléptetésre az Egyesült Királyságban azért, mert nem volt megfelelő a matematikai tudása vagy a műveltsége.