Kastélyát követeli Ferenc Ferdinánd dédunokája

Infostart
2007. február 20. 11:18
A konopistei kastélyt követeli a cseh államtól Ferenc Ferdinánd dédunokája. Az épületet, amelyet Ferenc József vett el a családtól, majd az állam kisajátított, az örökösnő most vissza szeretné kapni.

A Prágától alig egyórányira lévő konopistei vadászkastélyt követeli vissza a Szarajevóben 1914-ben meggyilkot Ferenc Ferdinánd főherceg dédunokája, Sophie von Hohenberg (másik nevén Sophie de Potesta).

A kastélyt, amely Ferenc Ferdinánd utódainak birtokában volt, 1921-ben, két évvel az Osztrák-Magyar Monarchiából való cseh kilépés után sajátította ki az állam minden más Habsburg-birtokkal egyetemben. Ma a cseh kulturális minisztérium tartja fenn mint nemzeti kulturális és történelmi műemléket.

Nem is volt Habsburg


Sophie von Hohenberg szerint azonban az államosítás hibás lépés volt, hiszen a birtok és a kastély hivatalosan akkor már nem volt Habsburg tulajdonban.

Azért nem, mert a kastély akkori tulajdonosai, nagyapja, Maximilián, és annak két testvére egy 1899-es rendelet szerint nem számított Habsburgnak, így maga a terület és az épület sem volt a királyi család birtokában. Ezért a von Hohenbergeknél kellett volna maradnia.

Maximiliánt és testvéreit a rendelet egy családi botrány miatt fosztotta meg a Habsburg névtől, a família házasulási szabályai szerint ugyanis a trónörökösök csak más uralkodócsalád utódaival köthettek házasságot.

Kitagadták őket


Ferenc Ferdinánd azonban nem királyi családból választott magának társat: Sophie Chotek csupán várományosa volt a nemesi rangnak, egy herceg feleségéül szánták.

Ferenc Józsefnek ez nem volt elég. A császár egyezséget kötött a trónörökössel: házasságot köthet rangján aluli kedvesével, aki Hohenberg hercegnője lett, de utódaik nem öröklik a Habsburg rangot.