Döbbenetes kaland: 10 ezer méterre emelte a vihar a siklóernyőst

Infostart
2007. február 19. 15:53
Csaknem tízezer méter magasba vitte a vihar azt a siklóernyőst, aki hatvan kilométerre ért földet attól a helytől, ahonnan felszállt. A sportoló, aki egy órán át eszméletlenül sodródott a mínusz 40 Celsius-fokos levegőben, súlyos fagyási sérüléseket szenvedett, de csodával határos módon életben maradt.

Ewa Wisnierska sokak szerint a legszerencsésebb élő ember: a siklóernyőst a sugárhajtású repülőgépek közlekedési magasságába, a navigációs berendezésének adatai szerint 9.946 méterre emelte egy vihar Ausztráliában.

A vihar másodpercenként 20 méterrel emelte a sportolót, aki hamarosan elvesztette az eszméletét, és csaknem háromnegyed órán keresztül sodródott öntudatlanul. Mikor magához tért, még mindig sötét felhők és zuhogó eső vette körül, ruháját pedig több helyen jég borította.

Csodával határos módon menekült meg

A nőt, miután az oxigénhiánytól elkábulva végül sikerült kimanővereznie az égiháborúból, felszállási helyétől hatvan kilométerre találták meg, egy farm területén. Segítőinek rádión sikerült felvenniük vele a kapcsolatot.

"Nem tudják elképzelni azt a hatalmas erőt. Úgy éreztem magam, mint egy falevél, amit felkap a szél. Egész idő alatt rázkódtam, az utolsó pedig, amire emlékszem, a sötétség" - mondta a súlyos fagyási sérülésekkel kórházba szállított Ewa Wisnierska.

A siklóernyős azt hitte, csupán egy percre vesztette el öntudatát, míg a valóságban 45 percig nem tudott magáról. Úgy érezte, nem menekülhet, hiszen látta és hallotta a maga körül csapkodó villámokat.

Társának nem volt szerencséje

Ugyanebben a viharban vesztette életét egy kínai siklóernyős, akit 75 kilométerre sodort el a szél. A sportoló valószínűleg megfulladt a magasban, vagy halálra fagyott.

A viharba került siklóernyősök kétszáz sporttársukkal együtt tréningen vettek részt az ausztráliai Új-Dél-Wales-ben: a jövő héten kezdődő világbajnokságra edzettek.

Korábban egy brit siklóernyőst, Nicky Mosst két óriási sas támadott meg verseny közben Ausztráliában: valószínű, hogy a madarak prédának vagy riválisnak nézték a nő sportszerét.