Újabb holokauszttagadót ítéltek el

Infostart
2007. február 16. 11:56
A mannheimi bíróság öt évi börtönbütetésre ítélt egy Kanadából kiutasított német holokauszttagadót. A per még 2005-ben kezdödött, de lefolytatását botrányok zavarták meg. Vincze András tudósít Németországból.

A 67 esztendős Ernst Zündel joviális sváb benyomását kelti, azonban - mint az ítélet kihirdetésekor a bíró is hangsúlyozta - ez csupán álarc, amely mögött veszélyes szélsőjobboldali agitátor rejtőzik.

Ezért nemcsak a bűntényre kiszabható maximális büntetéssel sújtotta, hanem kikötötte azt is, hogy Zündel még jó magatartás esetén sem nyerheti vissza idő előtt szabadságát.

Zsidóellenes agitáció

A 2005-ben kezdődött per során bizonyítékot nyert, hogy a Kanadában élő vádlott a világhálón és írásos kiadványokban antiszemita propagandát folytatott, amelyben nyíltan tagadta a náci tömeggyilkosság tényét.

A bíró a büntetés kiszabásakor rámutatott arra, hogy Ernst Zündel lelki rokona a Mein Kampf szerzőjének és írásaiban teljesen azonosult Hitler zsidógyűlöletével.

Az ügyvédje is antiszemita volt

A per menetét botrányok kisérték: Zündel első védőjét kizárták, mert védence felmentését kérő érvelésében maga is gyűlöletbeszédre ragadtatta magát.

Egy másik védőügyvédet pedig egyenesen eltiltottak foglalkozása gyakorlásától, mert a szélsőjobboldali NDP párt szellemi vezetőjeként antiszemita propaganda terjesztése miatt őt is börtönbüntetésre ítélték.

Ezt követően Zündel további védői a bíróság elnökével szemben elfogultsági indítványt terjesztettek elő.

A most öt évre ítélt német holokauszttagadó képmását tavaly kifüggesztették azon a teheráni konferencián, amelyet Ahmadinezsád iráni elnök hívott össze a náci korszak zsidóüldözésének kétségbe vonására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást