Már csak egy lépés az európai Nagy Testvér?

Infostart
2007. február 16. 10:28
Személyes adatokat, ujjlenyomatokat, DNS-mintákat és autóregisztrációs dokumetumokat tesznek egymás számára elérhetővé az európai uniós államok rendőrségei. Először a brit rendvédelmi szerv adja közre adatbázisát.

A brit Belügyminisztérium és az Európai Unió megegyezése alapján a jövő év elejétől a szigetország rendőrsége elérhetővé teszi a huszonhét tagállam számára bűnözői adatbázisát, létrejön tehát az európai Nagy Testvér.

Hamarosan minden tagország hozzáférhet majd a többiben felvett DNS-adatokhoz, ujjlenyomatokhoz és autós nyilvántartásához. A döntés odáig vezethet, hogy hamarosan kiépítenek majd egy teljes Európát lefedő egyedi adatbázist.

Az ártatlanok is bűnhődhetnek

Kritikusai is akadnak az elképzelésnek, akik figyelmeztetnek: nem valószínű, hogy minden uniós tagállamban egyforma körültekintéssel kezelik majd az adatokat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy akár olyan ártatlan turisták is külföldi rendőri eljárásba keveredhetnek, akiket csupán szemtanúként vettek nyilvántartásba Britanniában.

A brit rendőrség ujjlenyomatok millióit őrzi, számuk pedig minden bizonnyal még tovább nő, hiszen 2009-től a szigetországban bevezetik, hogy útlevelet csak ennek leadásával lehet igényelni.

Hasonlóan nagy a DNS-mintákat tartalmazó rendszere: 1997-ben még "csupán" 700 ezer volt, jövőre már eléri a 4,2 millió darabot.

Ahogy Orwell leírta

Az emberi jogi aktivisták éppen ezért aggódnak: az adatbázisban szereplő minták gazdái a nyilvántartás megnyitásával mind potenciális gyanúsítottakká válnak. 140 ezer minta szerepel benne olyanoktól, akiket sosem vádoltak semmivel.

A liberáldemokrata szóvivő, David Heath úgy véli: az elítélt bűnözők adatait tartalmazó nyilvántartások természetes, hogy segítik a bűnüldözést, de teljesen más a helyzet, ha ártatlan polgárok adataihoz is szabadon hozzáférhetnek majd.

Hasonlóképpen vélekedett az ellenzék árnyékkormányának belügyminisztere, David Davis. A döntésnek az Európai Parlamentben is vannak ellenzői.