Elítélték a Milosevics-rezsim több tagját

Infostart
2007. február 16. 15:35
Ítéletet hirdettek a Milosevics-rezsim egyik legkegyetlenebb politikai gyilkosságában, amely Vuk Draskovics ellen irányult, és négy áldozatot követelt. Az elítéltek között található a szerb biztonsági szolgálat akkori főnöke és a különleges csendőralakulatok volt parancsnoka is.

A négy halottat követelő közúti balesetet azért idézték elő 1999 októberében, hogy megöljék Vuk Draskovicsot, Szlobodan Milosevic egykori elnök legerősebb ellenfelét, Szerbia jelenlegi külügyminiszterét.

Az előre kitervelt balesetben a személyautókba belerohanó kamion négy ember életét oltotta ki, Draskovics azonban csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

A belgrádi bíróság ügyésze szerint a merénylet politikai háttere kétségtelen, és az is nyilvánvaló, hogy a Milosevic-hez legközelebb álló személyek szervezték.

A merénylet fő kitervelőjét, Milorad Ulemeket 15 év börtönre ítélte a bíróság. Ulemek jelenleg is börtönben van, mivel Zoran Djindjics korábbi szerb elnök meggyilkolásának megtervezésével is a különleges csendőralakulatok volt parancsnokát gyanúsítják.

A szerb állambiztonsági szolgálat akkori vezetője nyolc évet kapott, míg Kertész Mihályt, a vámhivatal egykori igazgatóját három és fél éves büntetéssel sújtották, mivel a vámhivatalból ő adta a gyilkossáhgoz a kamiont. A szándékosan előidézett baleset több résztvevőjét és végrehajtóját nyolc-tíz éves börtönbüntetésre ítélték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást