Detektívekkel a költségtérítéssel visszaélő köztisztviselők után

InfoRádió / MTI
2007. február 16. 14:18
Detektívekkel figyeltetné a betegszabadsággal vagy az utazási költségtérítéssel kapcsolatos csalással gyanúsítható köztisztviselőket a szlovén kormány. A törvénymódosítást beterjesztették, az érintett szakszervezetek tiltakoznak.

A törvénymódosítások csak a csalás alapos gyanúja esetén adnának felhatalmazást a megfigyelésre, illetve akkor, ha arra utaló információ áll rendelkezésre. Az információ forrása bárki lehetne, akár az érintett munkatársa is.

A javaslatok szerint a gyanú alatt álló köztisztviselőt előre értesíteni kell arról, hogy elrendelték a megfigyelését, és lehetőséget kell biztosítani neki arra, hogy felhagyjon a jogsértő tevékenységgel.

Gregor Virant közigazgatási miniszter a javaslatról úgy nyilatkozott: "talán soha nem lesz rá szükség", de - tette hozzá - egy olyan összetett rendszerben, mint az államigazgatás, "mindig vannak fekete bárányok".

A miniszter példaként említette, hogy egy belső államigazgatási ellenőrzés során mintegy 90 diplomahamisításra derült fény.

Előfordultak olyan esetek is, amikor vidékről a fővárosba költöző, ott élő és dolgozó köztisztviselők megtartották vidéki állandó lakcímüket, hogy igénybe vehessék az utazási költségtérítést.