Túlélési tippek szunnitáknak

Infostart
2007. február 15. 09:46
A Google internetes térképszolgáltatása alapján javasolnak menekülési útvonalat társaiknak az iraki szunniták, akik a világhálón további hasznos tanácsokat is közzétettek.

A Google internetes térképszolgáltatását, a Google Earth-t használják az irakiak, hogy túléljék a vérontást Bagdadban.

Az ingyen elérhető szolgáltatás műholdas felvételek alapján közeli képet tud nyújtani a Föld szinte bármely pontjáról.

Több internetes honlap szerkesztői, a műholdas térképet használva, menekülési útvonalakat jelölnek ki társaiknak, hogy azok elkerüljék az ellenséges síita milíciákat.

Az Iraki Liga oldalán bejelölik az ábrákon, hogy az ellenséges csapatok hol állomásoznak, és miként lehet azoktól a legkönnyebben távol maradni.

Ugyanakkot nemcsak a menekülők használják az internetes műholdképet, hanem a támadók is, akik a felvételeket vizsgálva jelölik ki célpontjaikat.

Az Iraki Liga internetes oldala további hasznos tanácsokkal látja el az olvasókat arról, hogy miként lehet életben maradni a háború sújtotta országban.

"Ha letartóztatnak, meg fognak ölni, vagy megkínoznak" - figyelmeztet a honlap, a belügyminisztérium erőire célozva.

"Nem szabad hinni annak, ha megígérik, csak néhány kérdést tesznek fel, és egy órán belül szabad vagy. Ez azt jelenti, egy órán belül megölnek, vagy hónapokra eltűnsz" - olvasható.

Az Iraki Liga oldala azt is tanácsolja továbbá, hogy mindenki tartson biztonsági felkészítést a rokonainak, valamint menekülés közben változtassák meg útvonalukat, míg személyi papírjaikban síita nevek szerepeljenek.

Felhívják a figyelmet, hogy meg kell szabadulni a hosszú szakálltól, mivel ez a szunniták jellemzője, a síiták rövidebb arcszőrzetet viselnek.