Korrupciós gyanúba keveredett egy szlovákiak magyar politikus

Infostart
2007. február 15. 12:13
A korrupció komoly gyanúja merült fel a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának egyik vezető politikusa ellen. A. Nagy László parlamenti képviselő a szlovákiai lapokban próbált magyarázatot adni a személyét ért vádaskodásokra.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy A. Nagy Lászlót tanúként a tavalyi év végén meghallgatták a korrupcióval vádolt volt kassai alpolgármester perében.

Eugen Csunot volt alpolgármestert, akit egyébként A. Nagy László jól ismer, azzal vádolják, hogy két társával együtt 18 millió korona, azaz csaknem 130 millió forint csúszópénzt kért egy kassai cég ügyvivőjétől, aki egy lakótelepeken bérlakásokat akart építeni.

Az ügyvivő később együttmüködött a rendőrséggel, majd azt állította, hogy a pénz egy részét A. Nagy László parlamenti képviselőnek, valamint további két személynek szánták, akik cserében több mint 181 millió korona állami támgatást ígértek.

A politikus eddig minden vádat elutasított, ám a legutóbbi tárgyaláson ismertették annak a rendőrségi telefon-lehallgatásnak a pontos szövegét, melyben A. Nagy furcsa módon, szakemberek szerint alvilági virágnyelven beszél a vádlottakkal, mintegy figyelmeztetve őket, hogy telefonját lehallgatják, ezért a megbeszélt időben nem tud találkozni velük.

Ezt maga A. Nagy László is megerősítette. Mint a Sme-ben és az Új Szóban közölt interjuban elmondta, tudta, hogy le akarják járatni, ezért beszélt virágnyelven.

A koronatanú egyik korábbi vallomásában azt mondta, hogy A. Naggyal annak idején találkozott Pozsonyban, és amikor megkérdezte tőle, megkapta-e amit ígértek neki, A. Nagy rábólintott, hogy minden rendben van.

Az MKP-s képviselő tavaly októberben tett vallomást a speciális bíróságon. Elmondta: soha senkitől nem fogadott el kenőpénzt, minden ellene irányuló vádat megalapozatlannak és értelmetlennek tart.

A. Nagy Lászlónak az MKP következő elnökségi ülésén kell elmagyaráznia, mit jelentett az a telefonbeszélgetés, amelynek szövegét a korrupcióval vádolt volt kassai alpolgármester ügyének tárgyalásán olvastak fel.

Bugár Béla pártelnök emlékeztetett arra, hogy a képviselő tanúként és nem vádlottként szerepel a sokak szerint nagyon kényes és a pártnak ártó ügyben, amely egyre nagyobb teret kap a szlovák sajtóban.

A közélet tisztaságával foglalkozó Fair Play Szövetség szóvivője szerint a politikusnak eddig nem sikerült világos választ adnia az üggyel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást