Évszázadok óta először lehet ismét katolikus többség Nagy-Britanniában

Infostart
2007. február 15. 12:27
Ismét a római katolikus vallás kerülhet túlsúlyba Nagy-Britanniában, a reformáció óta először, ugyanis rengeteg bevándorló érkezik a szigetországba katolikus országokból - derült ki egy új elemzésből. A brit papokat is váratlanul érte a vallásos emigránsok nagy száma.

Az elemzés szerint a bevándorlók özöne a katolikus közösség "legnagyobb fenyegetése" vagy "legnagyobb lehetősége lehet". Néhány helyen pozitívan fogadták a hitközségek tagságának felduzzadását, máshol azonban nyomasztónak találják a kihívást.

A katolikusok számának növekedése miatt az anglikán egyháznak szembesülnie kell azzal, hogy híveinek száma, ha lassan is, de csökken.

Egyre többen lesznek

2005-ben mindkét egyház templomaiban vasárnaponként valamivel több mint egymillióan voltak, a tanulmány szerzői azonban arra számítanak, hogy a katolikus templomok látogatottsága hamarosan ugrásszerűen megnő.

Az anglikánok szóvivője szerint nem kell attól tartani, hogy elfordulnak tőlük az emberek, hiszen eddig is volt fluktuáció a hívek között.

A kutatás szerint a katolikus egyház a menedéke azoknak a legálisan vagy illegálisan Nagy-Britanniába érkező bevándorlóknak, akik lkatolikus országokból, főleg Lengyelországból, érkeznek.

Segítséget várnak

A katolikus egyház szívesen látja a külföldieket, de a tavaly óta tartó bevándorlási hullám még a papokat is meglepte.

A vizsgálat felhívta a katolikus papságot, hogy minél hamarabb találjon új forrásokat a náluk menedéket keresők megsegítésére.

Azt jelenleg csak megbecsülni lehet, hogy mekkora a katolikus egyház tagsága, hiszen sok bevándorló illegálisan érkezett az országba, ők pedig nem szeretnék felhívni magukra a figyelmet azzal, hogy felmérésekben vesznek részt.

A lengyel püspöki helytartó mindenesetre elmondta, hogy a Londonban élő lengyelek száma az ország 2004-es uniós csatlakozása óta megduplázódott: most körülbelül 600 ezren vannak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Második helyre szorulhat az anglikán egyház
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást