Bernard Matthews Magyarországot védi

InfoRádió / MTI
2007. február 15. 12:31
Nem importált pulykahúst a zárlat alá vett magyarországi térségből pulykahúst a madárinfluenzától sújtott brit Bernard Matthews baromfitenyésztő, -feldolgozó és -kereskedő cég - írta csütörtökön megjelent cikkében a tulajdonos.

Bernard Matthews, aki először szólalt meg személyesen azóta, hogy a nevét viselő vállalat kelet-angliai pulykatelepén három hete madárinfluenza-járvány tört ki, a Daily Mirrorban megjelent cikkében tényként jelenti ki: a társaság tudja, hogy nem érkezett hozzá pulykahús a hasonló kór miatt zár alá vett magyarországi térségből.

A cég magyarországi farmjain egyetlen esetben sem észleltek madárinfluenzát - tette hozzá a 77 éves üzletember.

A jelentős magyarországi érdekeltségekkel bíró társaság tulajdonosa szerint "kezdetben" a szakértők is azt közölték a vállalattal, hogy "ejtették" a magyarországi kapcsolat lehetőségét.

Mégis ránk gyanakodnak

A legutóbbi hivatalos közlemények ennek ellenére erősen utalnak arra, hogy a betegség eredetét vizsgáló brit szakhatóságok továbbra is Magyarországot tekintik a vírus lehetséges forrásának.

A helyettes brit főállatorvos keddi hivatalos bejelentése szerint a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) ellenőrzése alá tartozó állatkórtani vizsgálati laboratórium a Nagy-Britanniában és Magyarországon talált H5N1 vírustörzs vizsgálata során azt mutatta ki, hogy azok teljes genetikai állománya 99,96 százalékban azonos.

Fred Landeg szerint ez azt jelzi, hogy a brit és a magyar madárinfluenza-vírus "gyakorlatilag ugyanaz". Ezt megerősítette a laboratórium fő madárvírus-szakértője, Ian Brown, és a brit Állategészségügyi Intézet vezető madárinfluenza-szakértője, Colin Buttler is.

A tulajdonos is keresi a válaszokat

Bernard Matthews csütörtökön megjelent cikkében azt írta, hogy továbbra is vannak megválaszolatlan kérdések, és maga a szakminisztérium is változatlanul annak megállapításán dolgozik, hogy miképp kerülhetett a vírus a cég telepére.

Írásában leszögezte: ő maga "mindenki másnál elszántabban" törekszik annak kiderítésére, hogy ez miként történhetett.

A cégtulajdonos megerősítette, hogy a vállalat önként leállította a baromfiforgalmat Magyarország és Nagy-Britannia között, és a készletek egy részét néhány napig visszatartotta, hogy a megfelelő vizsgálatokat elvégezhessék.

Hozzátette: sem a DEFRA, sem a brit Élelmiszer-szabványügyi Hatóság (FSA) nem talált semmilyen arra utaló jelet, hogy fertőzött hús került volna be az érintett angliai telepre.