A CIA-jelentés "keménysége" a tét

Infostart
2007. február 14. 10:42
Szerdán szavaz az Európai Parlament arról a jelentésről, amely az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terroristagyanús embereket szállító repülőgépeinek európai légtérben tett útjait taglalja.

A baloldali olasz képviselő, Claudio Fava által beterjesztett jelentés a légtér- és repülőterek használatának körülményeit tárgyalja, és megvizsgálja, hogy valóban fogva tartottak-e terrorizmussal gyanúsított embereket titkos európai támaszpontokon.

A jelentést készítő eseti bizottság a Washington Post című amerikai lap tavalyi amerikai tényfeltáró riportja után alakult meg, és több mint 130 minisztert, jogászt és újságírót hallgatott meg, az Európai Unió területén kívül is vizsgálódott, valamint találkozott a különleges eljárás néhány szenvedő alanyával is.

A januárban véglegesített 77 oldalas jelentés szerint 2001 és 2005 között legkevesebb 1245 repülést hajtottak végre a CIA gépei az európai légtérben, hozzátéve: számos tagállam hunyt szemet a dolog felett, egyebek mellett Nagy-Britannia, Németország és Olaszország.

A jelentést két oldaláról is bírálták. Jobbközép politikusok szerint nincsenek egyértelmű bizonyítékok, a dokumentum egyoldalúan Amerika-ellenes.

Egyes tagállamok pedig azt szeretnék, ha enyhítenék a szöveg megfogalmazásait, amire komoly esély van, ugyanis 250 módosító javaslatot nyújtottak be a jelentéshez.