Már nem adná bérbe Bőst a szlovák kormány

Infostart
2007. február 13. 11:41
A szlovák kormány azt fontolgatja, hogy felmondja a Vízügyi Beruházó Vállalat és az olasz ENEL cég közötti bérleti szerződést a bősi vízmű működtetéséről. A jelenlegi állapot előnytelen az állam számára, mert évente nagyjából 2 milliárd koronától esik el - állítja a szlovák kormányfő.

Robert Fico már többször utalt arra, hogy kormánya még tavaly ősszel nekilátott a szerződés jogi elemzésének, ami megfigyelők szerint a felbontás előkészületeire utal.

A miniszterelnök szerint az eddigi elemzés máris bizonyítja, hogy a szerződés nemcsak előnytelen a Szlovák Köztársaság számára, hanem egyenesen érvénytelen, ráadásul a kezdetektől fogva.

A szerződést 2006 elején, még a Dzurinda-kormány idején kötötték, amikor a bősi vízierőművet leválasztották a Szlovák Villamos Művekről.

Utóbbit ugyanis privatizálta az olasz Enel cég, viszont Bőst az 1977-ben kötött szlovák-magyar államközi megállapodás értelmében nem lehet magánosítani.

A bősi víziermőművet a privatizációs szerződés értelmében az Enel az államtól bérli, és ennek révén évente csaknem 2 milliárd korona bevételhez jut.

A miniszterelnök ezt jogellenesnek tartja, és rövidesen leül az olasz óriásvállalat vezetőivel tárgyalni, és ha kell, alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

Ivan Miklos volt pénzügyminiszter visszautasítja, hogy a szerződés hátrányos lenne az állam számára.

Késleltetnek

A Fico-kormány késlelteti a Szlovák Villamos Művek magánosításának végleges lezárását is. Az Enelnek eladott 66 százalékos részvénycsomag végleges árában ugyanis már fél éve nem sikerül megegyezniük.

Az olasz cég tavaly 31,4 milliárd koronát fizetett a tulajdonrészért.

Robert Fico szeretné elérni a szerződés némely feltételének módositását is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást