Karnyújtásnyira a megállapodás Észak-Koreával

InfoRádió / MTI
2007. február 13. 08:03
Előzetes egyezség született Pekingben a Phenjan atomprogramjának felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalásokon az észak-koreai nukleáris létesítmények leszerelésének első lépéseiről. Bő három évi tárgyalás és huzavona után ez lehet az első konkrét eredmény.

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes, az amerikai küldöttség vezetője azt mondta, hogy "legjobb tudomása szerint" kormánya is támogatja a kialkudott egyezséget.

Az észak-koreai küldöttség néhány tagja hazautazott Phenjanba, hogy megbeszélje feletteseivel a megállapodás-tervezetet - mondta újságíróknak a japán külügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó illetékese.

Az egyezség szerint Észak-Korea kötelezi magát atomprogramjának felszámolására.

Szó van a tervezetében a Phenjannak nyújtandó energiasegélyekről, és arról is, hogy megszabott határidőkre meg kell tenni az észak-koreai nukleáris létesítmények leszerelésének első lépéseit - mondta el Christopher Hill.

A The New York Times című amerikai lap úgy tudja, hogy az előzetes megállapodás szövege szerint Phenjannak hatvan napon belül állandó jelleggel meg kell szüntetnie az észak-koreai atomipar gerincét képező jongbjoni nukleáris létesítmény működését.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség tudomása szerint Észak-Korea 500 ezer tonna nehézolajat és más energiahordozókat kap cserébe nukleáris létesítményeinek leszereléséért, és szó van az egyezségben humanitárius segélyek folyósításáról is.

Nem hivatalos értesülések szerint későbbi tárgyalások tárgyává tették a hat ország - a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország - képviselői, hogy mi történjék azokkal az atomfegyverekkel, amelyeket feltételezések szerint máris birtokol a kelet-ázsiai sztálinista állam.