Új tervek a Templom-hegyre

InfoRádió / MTI
2007. február 12. 08:54
Jeruzsálemben a városvezetés új terveket készíttet a Mecsetek tere közelében a gyalogosfeljáró elkészítésére. Az építkezéssel járó ásatásokat a helyi muzulmánok ellenzik.

A jeruzsálemi városháza szóvivője közölte: a városi elöljáróság új terveket készíttet a gyalogosfeljáró elkészítésére, de ez nem lesz hatással a jelenleg folyó (ásatási) munkálatokra.

A polgármester ezúttal hosszabb és átláthatóbb tervezési folyamatot akar, mint amilyen az eredeti tervek elkészítésének folyamata volt.

Az új döntés értelmében bepillantást kell engedni a város lakosainak a tervkészítés menetébe, hogy időben szót emelhessenek, ha valamit aggályosnak tartanak a készülő tervben - mondta Gidi Schmerling szóvivő.

Az izraeli kormány néhány órával korábban a Mecsetek tere közelében zajló ásatások folytatásáról döntött, és arról is határozott, hogy munkát minél hamarabb be kell fejezni.

A zsidó állam azért kezdett ásatásokat, mert újjá szeretné építeni a Templomhegyre vezető feljárót, amely egy földcsuszamlás miatt 2004-ben beomlott.

A muzulmánok világszerte tiltakoztak a régészeti munkák ellen, mert attól tartanak, hogy megrongálódhatnak a közelben lévő szentélyeik.
Elítélte a jeruzsálemi ásatásokat az Arab Liga is. A szervezet kairói rendkívüli ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kezdeményezte.

Közben mintegy kétezer izraeli rendőrt helyeztek készenlétbe Jeruzsálem óvárosában, hogy megakadályozzák a tüntetéseket.