Magyarországra is érkezhetett hús a madáinfluenzával fertőzött angliai baromfitelepről

Infostart
2007. február 12. 07:59
Magyarországra is érkeztek húskészítmények arról a kelet-angliai telepről, ahol 160 ezer pulykát vágtak le az elmúlt másfél hétben a madárinfluenza vírusának felbukkanása miatt - állítja a magyar főállatorvos helyettese. A brit hatóságok úgy vélik, a fertőzés Magyarországról került Nagy-Britanniába.

A brit kormány elismerte, hogy több kamionnyi baromfihús-készítményt szállítothattak el arról a Suffolk grófságbeli, holtoni farmról, ahol madárinfluenzás szárnyasokat találtak.

A szállítmány egy része Magyarországra érkezhetett. A magyar főállatorvos helyettese, Bognár Lajos a Channel 4 brit televíziós csatornának úgy nyilatkozott: a brit védelmi zónából hat kamion érkezezett Magyarországra a múlt hét szerdán vagy csütörtökön.

Mindez annak fényében is érdekes, hogy a farm tulajdonosa, Bernard Matthews bejelentette: felfüggesztik a szállítást angliai és magyarországi telepe között.

Engedélyt kaptak

A csatorna riportja szerint a szállítmányok különleges engedéllyel érkeztek. Ezt valószínűleg még azelőtt adhatták ki, hogy a brit szakemberek szinte kizárták annak lehetőségét, hogy a H5N1-es madárinfluenza-vírus vadmadarakban, nem pedig feldolgozott baromfikészítményekkel érkezett a szigetországba.

A brit kormányt folyamatos támadások érik amiatt, ahogyan a kialakult helyzetet kezeli. Legutóbb arra vártak választ, miért nem függesztették fel a pulykaimportot Magyarországról.

Nem szállnak szembe az uniós jogszabályokkal

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium állítja: a védelmi zónán kívülről származó termékek importja jogszerű. David Miliband, a brit környezetvédelmi miniszter szerint az import leállítása az uniós jogszabályokkal való szembeszállás lenne, Európa-szerte felzúdulást váltana ki, ami egyértelműen rossz helyzetbe hozná a brit baromfiipart.

A brit kormány állítólag azt is fontolgatja, hogy feljelentést tesz Bernard Matthews ellen. A miniszterek szerint a suffolki telepen súlyos bio-biztonsági hibákat követtek el.